Szkoła Podstawowa nr 2 w Pszowie

 

  Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne, tak aby rodzic miał świadomość ,że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu serwowanym w stołówce przy SP 2 w Pszowie numer alergenu, jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach :

1.      Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut )

2.      Skorupiaki i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

3.      Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

4.      Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

5.      Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowywane na ich bazie)

6.      Soja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

7.      Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

8.      Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie , orzechy nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia oraz produkty przygotowywane na ich bazie)

9.      Seler i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

10.  Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

12.  Dwutlenek siarki

13.  Łubin (produkty przygotowywane na ich bazie)

14.  Mięczaki ( produkty przygotowywane na ich bazie).

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy : *pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, czosnek granulowany, papryka słodka, pieprz czarny, kurkuma, przyprawa gyros, kminek, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy *. Zgodnie z informacjami od  producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu , mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

                              

                                 

                                                                                                                                                                                                                                           JADŁOSPIS

                        19.02.2018 do 23.02.2018

DZIEŃ TYGODNIA

JADŁOSPIS

19.02.2018

PONIEDZIAŁEK

Zupa krem pieczarkowa z makaronem, chili con corne ( mięso mielone duszone z papryka , kukurydzą , fasolą) ryż paraboliczny , ogórek kiszony , kompot

alergeny:1,3,7,9,*

20.02.2018

WTOREK

Rosół z kasza manną, udziec z kurczaka, ziemniaki z koperkiem, sałatka z brokuła, ogórka i pomidora w sosie czosnkowym, kompot

alergeny:1,3,7,9,*

21.02.2018

ŚRODA

Zupa pomidorowa z gwiazdeczkami, placki ziemniaczane , kompot, deser: kisiel truskawkowy z herbatnikiem maślanym

alergeny: 1,3,7,*

22.02.2018

CZWARTEK

Żurek  z koperkiem, parówka wieprzowa zapiekana z żółtym serem, ketchup , sałatka ziemniaczano-warzywna z majonezem , kompot

alergeny: 1,3,7,*

23.02.2018

PIĄTEK

Zupa jarzynowa , kopytka ziemniaczano-twarogowe z masłem, cukrem  i cynamonem , kompot

alergeny:1,3,7,9,*

 

SMACZNEGO !!!

Jadłospis sporadycznie może ulec zmianom z przyczyn od nas niezależnych.

 

Informacje o składzie potraw serwowanych w stołówce Szkoły Podstawowej nr 2 w Pszowie i zawartych w nich alergenach znajduje się na tablicy ogłoszeń.

Zegar

Kalendarz

February 2018
S M T W T F S
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28