Szkoła Podstawowa nr 2 w Pszowie

 

  Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne, tak aby rodzic miał świadomość ,że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu serwowanym w stołówce przy SP 2 w Pszowie numer alergenu, jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach :

1.      Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut )

2.      Skorupiaki i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

3.      Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

4.      Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

5.      Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowywane na ich bazie)

6.      Soja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

7.      Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

8.      Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie , orzechy nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia oraz produkty przygotowywane na ich bazie)

9.      Seler i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

10.  Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

12.  Dwutlenek siarki

13.  Łubin (produkty przygotowywane na ich bazie)

14.  Mięczaki ( produkty przygotowywane na ich bazie).

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy : *pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, czosnek granulowany, papryka słodka, pieprz czarny, kurkuma, przyprawa gyros, kminek, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy *. Zgodnie z informacjami od  producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu , mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

                              

        

                                    JADŁOSPIS

                        10.12.2018 do 14.12.2018

DZIEŃ TYGODNIA

JADŁOSPIS

10.12.2018

PONIEDZIAŁEK

Zupa jarzynowa , kluski na parze z musem truskawkowym, kompot, deser : serek „bakuś”

alergeny:1,3,7,9*

 

11.12.2018

WTOREK

Rosół z kaszą manną, polędwiczki wieprzowe w sosie beszamelowo-ziołowym, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej z porem i kukurydzą kompot, deser: arbuz 

alergeny:1,3,7,9,*

 

12.12.2018

ŚRODA

Zupa krem z marchwi z grzankami wieloziarnistymi, kaszanka , ziemniaki , kapusta kiszona duszona, kompot, deser : wafelki jaglane

alergeny:1,7,9,*

 

13.12.2018

CZWARTEK

Zupa kartoflanka , kotlet dewolay z masłem , szynka i serem gouda , sałatka makaronowa z pomidorem i ogórkiem w sosie jogurtowo- czosnkowym , kompot deser: mleczna kanapka „monte”

alergeny:1,3,7,8,9*

 

14.12.2018

PIĄTEK

Zupa koperkowa z ryżem , kopytka ziemniaczane z sosem pieczarkowym, kompot , deser :sałatka owocowa z kleksem bitej śmietany

alergeny:1,3,4,5,7,9*

 

                              SMACZNEGO !!!

Jadłospis sporadycznie może ulec zmianom z przyczyn od nas niezależnych.

Informacje o składzie potraw serwowanych w stołówce Szkoły Podstawowej nr 2 w Pszowie i zawartych w nich alergenach znajduje się na tablicy ogłoszeń.

 

 

 

SMACZNEGO !!!

Jadłospis sporadycznie może ulec zmianom z przyczyn od nas niezależnych.

 

Informacje o składzie potraw serwowanych w stołówce Szkoły Podstawowej nr 2 w Pszowie i zawartych w nich alergenach znajduje się na tablicy ogłoszeń.

Zegar

Kalendarz

December 2018
S M T W T F S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31