Szkoła Podstawowa nr 2 w Pszowie

 

  Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne, tak aby rodzic miał świadomość ,że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu serwowanym w stołówce przy SP 2 w Pszowie numer alergenu, jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach :

1.      Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut )

2.      Skorupiaki i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

3.      Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

4.      Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

5.      Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowywane na ich bazie)

6.      Soja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

7.      Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

8.      Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie , orzechy nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia oraz produkty przygotowywane na ich bazie)

9.      Seler i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

10.  Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

12.  Dwutlenek siarki

13.  Łubin (produkty przygotowywane na ich bazie)

14.  Mięczaki ( produkty przygotowywane na ich bazie).

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy : *pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, czosnek granulowany, papryka słodka, pieprz czarny, kurkuma, przyprawa gyros, kminek, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy *. Zgodnie z informacjami od  producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu , mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

                              

                                 

                                                                        

         

                                    JADŁOSPIS

                        21.05.2018 do 25.05.2018

DZIEŃ TYGODNIA

JADŁOSPIS

21.05.2018

PONIEDZIAŁEK

Barszcz ukraiński , pierogi z truskawkami i masełkiem, koktajl malinowy

alergeny:1,3,7,9*

22.05.2018

WTOREK

Krupnik na bulionie wołowo warzywnym, kotlet mielony wieprzowy, ziemniaki z koperkiem, kapusta kiszona duszona, kompot

alergeny:1,3,7,9,*

23.05.2018

ŚRODA

Zupa z serka topionego z koperkiem i młodymi ziemniakami, placek drożdżowy z pomidorami , salami, pieczarkami zapieczony serem gouda, ketchup , kompot

alergeny:1,3,7,9,*

24.05.2018

CZWARTEK

Rosół z lanym ciastem, sznycel z indyka w sosie własnym, kasza jęczmienna, buraczki, kompot deser: kisiel żurawinowy z herbatnikiem zbożowym, kompot

alergeny: 1,3,7,9*

25.05.2018

PIĄTEK

Zupa paprykowa z ryżem, kalafior smażony w panierce z bułki tartej, ziemniaki  z cebulką zieloną , mizeria z koperkiem , sok marchwiowo bananowy

alergeny:1,3,7,9,*

 

SMACZNEGO !!!

Jadłospis sporadycznie może ulec zmianom z przyczyn od nas niezależnych.

 

Informacje o składzie potraw serwowanych w stołówce Szkoły Podstawowej nr 2 w Pszowie i zawartych w nich alergenach znajduje się na tablicy ogłoszeń.

Zegar

Kalendarz

May 2018
S M T W T F S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31