Szkoła Podstawowa nr 2 w Pszowie

 

  Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne, tak aby rodzic miał świadomość ,że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu serwowanym w stołówce przy SP 2 w Pszowie numer alergenu, jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach :

1.      Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut )

2.      Skorupiaki i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

3.      Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

4.      Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

5.      Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowywane na ich bazie)

6.      Soja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

7.      Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

8.      Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie , orzechy nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia oraz produkty przygotowywane na ich bazie)

9.      Seler i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

10.  Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

12.  Dwutlenek siarki

13.  Łubin (produkty przygotowywane na ich bazie)

14.  Mięczaki ( produkty przygotowywane na ich bazie).

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy : *pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, czosnek granulowany, papryka słodka, pieprz czarny, kurkuma, przyprawa gyros, kminek, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy *. Zgodnie z informacjami od  producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu , mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

                              

                                 

                                    JADŁOSPIS

                        20.11.2017 do 24.11.2017

DZIEŃ TYGODNIA

JADŁOSPIS

20.11.2017

PONIEDZIAŁEK

Zupa ogórkowa, makaron rurki z sosem ”Carbonara”, kompot, deser: sałatka owocowa (brzoskwinia, winogrona , kiwi, ananas)

alergeny:1,3,6,7,9,10*

21.1012017

WTOREK

Zupa kalafiorowa, kotlet schabowy, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej ,pora, kukurydzy w sosie jogurtowym, kompot

alergeny: 1,3,7,9, *

22.11.2017

ŚRODA

Rosół z ryżem, fasolka po bretońsku, bułka kajzerka, herbata, deser: ciasto ze śliwkami – wypiek własny

alergeny: 1,3,6,7,9,10 *

23.11.2017

CZWARTEK

Zupa krem z pora z grzankami, kotlet mielony, ziemniaki, buraczki, kompot

alergeny:1,3,7,*

24.11.2017

PIĄTEK

Żurek z koperkiem, naleśniki z nadzieniem twarogowo-owocowym , kompot, deser : pomarańcza

alergeny:1,3,7,*

 

SMACZNEGO !!!

Jadłospis sporadycznie może ulec zmianom z przyczyn od nas niezależnych.

 

Informacje o składzie potraw serwowanych w stołówce Szkoły Podstawowej nr 2 w Pszowie i zawartych w nich alergenach znajduje się na tablicy ogłoszeń.

Zegar

Kalendarz

November 2017
S M T W T F S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30