Szkoła Podstawowa nr 2 w Pszowie

 

  Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne, tak aby rodzic miał świadomość ,że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu serwowanym w stołówce przy SP 2 w Pszowie numer alergenu, jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach :

1.      Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut )

2.      Skorupiaki i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

3.      Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

4.      Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

5.      Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowywane na ich bazie)

6.      Soja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

7.      Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

8.      Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie , orzechy nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia oraz produkty przygotowywane na ich bazie)

9.      Seler i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

10.  Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

12.  Dwutlenek siarki

13.  Łubin (produkty przygotowywane na ich bazie)

14.  Mięczaki ( produkty przygotowywane na ich bazie).

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy : *pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, czosnek granulowany, papryka słodka, pieprz czarny, kurkuma, przyprawa gyros, kminek, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy *. Zgodnie z informacjami od  producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu , mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

 

                                       

 

                                      

                                                                                                                                     

                                    JADŁOSPIS

                        18.09.2017 do 22.09.2017

DZIEŃ TYGODNIA

JADŁOSPIS

18.09.2017

PONIEDZIAŁEK

Zupa grochowa, racuszki drożdżowe z powidłami śliwkowymi lub z cukrem pudrem             ( do wyboru) , kompot wieloowocowy

alergeny: 1,3,6,7,10 *

19.09.2017

WTOREK

Zupa ryżowa na rosole mięsno-warzywnym, pieczeń wieprzowa z łopatki , sos pieczeniowy, ziemniaki , sałatka z czerwonej kapusty , kompot wieloowocowy

alergeny: 1,7,9 *

20.09.2017

ŚRODA

Zupa koperkowa z ziemniakami, spaghetti z sosem mięsno-warzywnym, deser: kisiel truskawkowy z biszkoptem

alergeny: 1,3,7,9 *

21.09.2017

CZWARTEK

Barszcz zabielany z jajkiem, kotlecik drobiowy z serem żółtym w cieście musztardowo – majonezowym, ziemniaki , lodowa sałata z pomidorami i ogórkiem zielonym w sosie ziołowym, kompot wieloowocowy

alergeny:1,3,7,9,*

22.09.2017

PIĄTEK

Zupa cebulowa z grzankami , jajko sadzone, ziemniaki z koperkiem, marchewka z groszkiem, kompot wieloowocowy , arbuz

alergeny:1,3,7,9*

 

SMACZNEGO !!!

Jadłospis sporadycznie może ulec zmianom z przyczyn od nas niezależnych.

 

Informacje o składzie potraw serwowanych w stołówce Szkoły Podstawowej nr 2 w Pszowie i zawartych w nich alergenach znajduje się na tablicy ogłoszeń.

Zegar

Kalendarz

September 2017
S M T W T F S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30