Szkoła Podstawowa nr 2 w Pszowie

 

  Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne, tak aby rodzic miał świadomość ,że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu serwowanym w stołówce przy SP 2 w Pszowie numer alergenu, jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach :

1.      Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut )

2.      Skorupiaki i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

3.      Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

4.      Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

5.      Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowywane na ich bazie)

6.      Soja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

7.      Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

8.      Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie , orzechy nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia oraz produkty przygotowywane na ich bazie)

9.      Seler i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

10.  Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)

12.  Dwutlenek siarki

13.  Łubin (produkty przygotowywane na ich bazie)

14.  Mięczaki ( produkty przygotowywane na ich bazie).

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy : *pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, czosnek granulowany, papryka słodka, pieprz czarny, kurkuma, przyprawa gyros, kminek, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy *. Zgodnie z informacjami od  producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu , mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

                                   

  NR KONTA : 16 8470 0001 2001 0046 6789 0004  

odbiorca : Szkoła Podstawowa nr 2 w Pszowie, w tytule wpłaty proszę podać: imię i nazwisko ucznia oraz klasę.

 

Nieobecności dziecka na posiłku należy zgłosić  w sekretariacie szkoły lub u intendenta osobiście lub telefonicznie- 32 4540717  na dzień przed lub do godziny 8.00 dnia bieżącego

06.02.2023 – 10.02.2023

DZIEŃ

TYGODNIA

JADŁOSPIS

06.02.2023

PONIEDZIAŁEK

Zupa jarzynowa , racuszki drożdżowe z jabłkami i cukrem pudrem, koktajl truskawkowy, deser: mandarynka

 alergeny: 1, 3, 7, 9

 

 

07.02.2023

WTOREK

Krupnik na bulionie drobiowo – wołowym, klopsik mielony, ziemniaki z koperkiem, marchewka z groszkiem, kompot, deser: mus gruszkowy

 

alergeny: 1, 3, 7, 9

 

08.02.2023

ŚRODA

Potrawka z kurczaka z warzywami, makaron rurki, kompot, deser: kasza manna z cynamonem i masełkiem

alergeny: 1, 3, 7, 9

09.02.2023

CZWARTEK

Rosół z makaronem, kotlet schabowy, ziemniaki z koperkiem, kapusta biała zasmażana, kompot, deser: chipsy z suszonego jabłka

 alergeny: 1, 3, 7, 9

10.02.2023

PIĄTEK

Zupa pieczarkowa, jajko sadzone, ziemniaki z zieloną cebulką, sałata masłowa ze śmietaną, woda mineralna smakowa, deser: rurka kukurydziana z czekoladą

alergeny: 1, 3, 5, 7, 9

SMACZNEGO!!!

 

Jadłospis sporadycznie może ulec zmianom z przyczyn od nas niezależnych. Informacje o składzie potraw serwowanych w stołówce Szkoły Podstawowej nr 2 w Pszowie i zawartych w nich alergenach znajdują się na tablicy ogłoszeń.

 

   

Zegar

Kalendarz

February 2023
S M T W T F S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28