Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne, tak aby rodzic miał świadomość ,że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu serwowanym w stołówce przy SP 2 w Pszowie numer alergenu, jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach :
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut )
2. Skorupiaki i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowywane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)
8. Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie , orzechy nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia oraz produkty przygotowywane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowywane na ich bazie)
14. Mięczaki ( produkty przygotowywane na ich bazie).
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy : *pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, czosnek granulowany, papryka słodka, pieprz czarny, kurkuma, przyprawa gyros, kminek, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy *. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu , mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
NR KONTA : 16 8470 0001 2001 0046 6789 0004
odbiorca : Szkoła Podstawowa nr 2 w Pszowie, w tytule wpłaty proszę podać: imię i nazwisko ucznia oraz klasę.
Nieobecności dziecka na posiłku należy zgłosić w sekretariacie szkoły lub u intendenta osobiście lub telefonicznie- 32 4540717 na dzień przed lub do godziny 8.00 dnia bieżącego
06.02.2023 – 10.02.2023
DZIEŃ TYGODNIA |
JADŁOSPIS |
06.02.2023 PONIEDZIAŁEK |
Zupa jarzynowa , racuszki drożdżowe z jabłkami i cukrem pudrem, koktajl truskawkowy, deser: mandarynka alergeny: 1, 3, 7, 9
|
07.02.2023 WTOREK |
Krupnik na bulionie drobiowo – wołowym, klopsik mielony, ziemniaki z koperkiem, marchewka z groszkiem, kompot, deser: mus gruszkowy
alergeny: 1, 3, 7, 9
|
08.02.2023 ŚRODA |
Potrawka z kurczaka z warzywami, makaron rurki, kompot, deser: kasza manna z cynamonem i masełkiem alergeny: 1, 3, 7, 9 |
09.02.2023 CZWARTEK |
Rosół z makaronem, kotlet schabowy, ziemniaki z koperkiem, kapusta biała zasmażana, kompot, deser: chipsy z suszonego jabłka alergeny: 1, 3, 7, 9 |
10.02.2023 PIĄTEK |
Zupa pieczarkowa, jajko sadzone, ziemniaki z zieloną cebulką, sałata masłowa ze śmietaną, woda mineralna smakowa, deser: rurka kukurydziana z czekoladą alergeny: 1, 3, 5, 7, 9 |
SMACZNEGO!!!
Jadłospis sporadycznie może ulec zmianom z przyczyn od nas niezależnych. Informacje o składzie potraw serwowanych w stołówce Szkoły Podstawowej nr 2 w Pszowie i zawartych w nich alergenach znajdują się na tablicy ogłoszeń.