Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne, tak aby rodzic miał świadomość ,że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu serwowanym w stołówce przy SP 2 w Pszowie numer alergenu, jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach :
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut )
- Skorupiaki i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowywane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)
- Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie , orzechy nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia oraz produkty przygotowywane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki
- Łubin (produkty przygotowywane na ich bazie)
- Mięczaki ( produkty przygotowywane na ich bazie).
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy : *pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, czosnek granulowany, papryka słodka, pieprz czarny, kurkuma, przyprawa gyros, kminek, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy *. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu , mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
NR KONTA : 16 8470 0001 2001 0046 6789 0004
odbiorca : Szkoła Podstawowa nr 2 w Pszowie, w tytule wpłaty proszę podać: imię i nazwisko ucznia oraz klasę.
Nieobecności dziecka na posiłku należy zgłosić w sekretariacie szkoły lub u intendenta osobiście lub telefonicznie- 32 4540717 na dzień przed lub do godziny 8.00